Krabi ~ Day 5

January 1, 2011

Yeay!!! Now we are in the last episode of pengembaraan kak cimcim di krabi…finallyyyyy!!!..ayuh juragan!!!

~Day 5~

Disebabkan masing2 frust soping yg xbest di night market, akhirnya kami putuskan utk pegi gak ke ao nang beach…pagi2 bangun n mkn brekpas pree yg disediakan oleh guest house kami tu…ala roti n tea jer..bolehlah…owh ada lagi yg free..internet access!!!…bgus tul guest hotel yg kami duduk tu kan?? hehehhee…

Kami mula bergerak dlm kul 8.30 gitu coz flight balik ke mesia dlm kul 2pm…terus mak tahan teksi (rupanya mcm van) n menuju ke ao nang beach…dlm 20minit perjalanan…tak ingat laa brapa tambang tpi around 200thb kot for the whole group…smpai di sana, masing2 dh meroyan…byk sgt brg yg unik n chantek2 ok..sumo dh terpisah…pandai2 laa bargain…tpi payah gak nk dpt the cheapest price…ao nang beach ni kecik jer…kami semua bz bersoping smpai xsempat nk tgk rupa ao nang beach nyer..huhuhuh..gambo pon xder krn masing2 spt biasa sibuk tawar menawar…setelah sumo org puas dgn hasil rembatan, maka kami lunch n terus tahan teksi utk balik ke hotel…smpai jer kt hotel, van yg nk hangkut kami ke airport sudah sedia menunggu…hohohohhoo….n sharp 2pm, kami fly balik ke mesia..owh, sedih mmg sedih…tpi apa boleh buat…aku bukan anak org kaya mcm paris hilton…klu lah aku ni paris hilton, mmg aku pegi around the world lah…tpi disebabkan aku bukan paris hilton, maka dgn hati yg berat aku balik lah jugak ke mesia…bye bye krabi!!! we will missed u!!!…

Kesimpulan~aku rsa krabi adalah sebuah destinasi yg sesuai utk kita lawati…muslim food senang n kos pon tak tinggi…sesuai laa utk percutian bajet sederhana…n aku suka percutian ala2 amazing race ni, byk mende kita explore dlm keadaan kita tak sedar…yg penting, kne rajin bertanya jer..mcm pepatah org tua, malu bertanya sesat jln…n rerajin lah simpan duit supaya boleh bercuti ke destinasi lain pula…ekekekekee…itu pepatah aku laa…n aku dah ada pon quantitative vacation planning for 2011 & 2012!!…hohohohoh…giler kaki merayap!!…

Till here…stay tune with the new episode of kak cimcim vacation series…daaaaaaaaaaa 🙂

Krabi always in my memory….

Advertisements

Krabi ~ Day 4

January 1, 2011

Hepi New Year u’olsssss!!!

Walau dh masuk 2011, tpi cite krabi aku masih tak settle2 lagi…sori laa yer kengkawan…lately ni minda aku agak bercelaru n beku gittew…harap2 lepas ni kembali lah  menjadi normal…huhuuu…so, jom mak sambung cite balik n mak berharap agar mlm ni mak mampu habiskan episode cite krabi ni…jom kita hayati episode 4 percutian kak cimcim di krabi!!…ayuh juragan!!!

~Day 4~

Hari terakhir kami di railay island…kul 11 kne checkout…tpi kwn2 mak ada plan lain plak…diorg xpuas nk mandi-manda esp kt pranang beach…kan kitaorg bru jumpa beach tu ptg hari ke 3…tpi mak xmampu nk join akibat keletihan teramat memanjat viewpoint yg scary ittew!!!…so mak pon sambung tdo laaa while kwn2 mak yg lain berjimba2 mandi-manda…lepas tu mak siap2 packing brg…so sharp 11am, kami chalo!!..kami akan tido semalam di krabi town sebelum balik ke mesia keesokan harinya…

sedang menunggu boat..janji pukul 10

tpi kul 11 bru kami smpai..ekekeee

Dlm 30-40 minit kami naik boat n akhirnya kami smapi ke krabi town…mak tak hingat apa nama jeti tu…dgn berbekalkan map, kami dok pusing2 laa mencari hotel…boatmen tu ckp hotel kami tu dekat2 jer ngn jeti tu…dlm 15minit jln kaki…so kami pon redah jer laa ngn panas2 n bag berat giler..owh!!..sib baik dh mkn siap2 b4 checkout tu…msa tgh melilau2 carik hotel tu, kami lalu laa depan kedai n spa…aiyo, giler murah ok!!!…terus tak saba2 nk ber’massage2 lagi!!!..n tak sabar nk soping jugok!!!…n setelah dekat 30minit bjln sambil tanya2 org, akhirnya kami smpai laa ke hotelnya…lawo jugok…act bukan hotel tpi more tu guest house..apa2 lah…janji murah n selesa…

sedang melilau mencarik hotel..rsa mcm

sengsara sgt sbb panas & bag berat!!

mercu tanda krabi town…2 ekor monyet..

aku taktau plak apa maksudnya…

inilah tempat penginapan mak di krabi town..

Baan Sabadee kejadah ntah namanya..murah n selesa!

rupa dlm bilik…unik ok diorg decorate tuala mcm bentuk love

pon ada n mcm rupa angsa sedang memadu asmara pon ada…hehehe

Selepas puas berehat n konpiden dgn kondisi kaki kami yg sudah bsedia utk bersoping maka kami pon memulakan lah penjelajahan…tpi byk lah plak kedai yg tutup disebabkan hari ahad..owh, frust giler!!…n ada yg cadangkan kami pegi ke ao nang beach utk membeli belah tpi ada plak yg ckp kt sana mahal disebabkan beach tu menjadi tumpuan tourist…n kebetulan mlm tu ada night market so kami decide utk soping sakan di night market sahaja…

Sambil kami survey2 kedai2 utk mendapatkan harga murah, kami bjumpa dgn night market yg menjual mkn2an shj..act, ada 2 jenis night market di krabi town ni…satu mlm n satu lagi ptg tpi dua2 pon panggil night market…so aku apalagas!..pulun mkn pancake arrr!! dh ler lagi murah dr railay island..ikut ati rsa nk beli 10 keping jer tpi bila pk balik kang xcukup duit nk soping so order 2 keping jerlaa..hehehhee…but i will missed pancake krabi forever n ever!!! harap2 nnt adalah org yg berani nk jual pancake tu kt mesia…

sedang menunggu che kiah bersoping…

mcm dlm cite batman forever…

rupanya kt krabi pon ada…

pancake big mama menjadi pilihanku..

yg membuatnya pon BIG jugok..ekekkeke

berani snap gambo pancake jer..hehehe

Pancake ni rupa mcm roticanai tpi dia nipis jer…kalau mkn tu jdi rangup giler laa…n aku rsa dia pkai adunan yg sma mcm roti canai…pastu dia akan letak laa flavour yg kita nk..yg paling femes, banana n chocolate…sedap gak…tpi kt krabi town ni aku order nuttella n karamel..aiyo, terus mak terliur!!! arghhhhh!!!

Tepat jam 7pm, night market pon dibuka…tpi malang nasib kami, hujan lebat u’ols!!! maka kami berhempas pulas laa bargain dlm hujan..tpi xbyk brg yg menarik…kami kiciwa sgt…selepas merembat apa yg ptt, n kami terus carik tmpt mkn…kt town ni pon byk muslim stall…so don’t worry…tpi mlm tu sbb dh lapa sgt n byk kedai tutup so kami mkn jer laa kt kedai yg rupa mcm xbes n mkn dia pon xbest jugok..nasi goreng dia masin giler…last2 kitaorg tapau buah buat lapik2 perut kot2 lapar bila nk tdo nnt..buah kt sana murah giler ok…tak byk gambo kt town ni cz masing2 hilang arah psl soping…byk adegan melucukan ketika mak n kengkawan bersoping ini…org2 kt krabi ni pelat sket yer…mak mmg gelak guling2 lah…mula2 mcm xpaham apa diorg ckp..tpi bila dok tanya2 n sruh diorg repeat n rupanya diorg ni pelat..cth: the long one price xxxthb n the CHORT  one is xxthb..what??chort?? what is chort??…SHORT ok!!!…ekekekekeke…itupon setelah dibantu translate oleh kwn2 mak..masing2 ternganga xpaham..tpi ada yg cepi (cepat pick-up)..pastu kuar jer kedai n terus gelak kaw2!! hohohohohoo

Mlm tu mak hanya sempat soping tshirt n sedikit sourvenir…n sempat gak masuk supermarket yg menjadi kebanggaan penduduk krabi..namanya Vogue supermarket..giler tak vogue ok!!…hahahaha…bju2 sumo outdated…kitaorg masuk kejap jer n terus kuar balik..boring!..tpi aku suka beberapa mkn segera yg dijual di kaki lima supermarket tu…nyesal lak beli sikit..ingat di hati just nk rsa jer tpi rupanya sedap…haish…cumanya klu koang nk beli kasut kt sini jga2 sket…byk sgt yg menggunakan pig lining…tpi kasut2 dia cantik n murah ok n nmpk mcm selesa…tpi bila mak perhatikan byk sgt yg pig lining, so lupakan jer lah soping kasut…

Itulah shj kejadian2 episode ke 4 percutian kak cimcim di krabi…smpai berjumpa lagi n stay tune for the last episode!!!…daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! 🙂

Setelah 2 bulan meroyan…

November 3, 2010

Selama hampir 2 bulan aku:

…….tak sempat nak pegi wat facial..

…….tak sempat nk wat hair treatment…

…….tak sempat tengok wayang..**eh, aritu sempat tgk cite Sammy Adventure..heeee

…….tak sempat nak bsoping!!…

…….tak sempat pegi gym!!..

…….tak sempat nak berjoging…

…….tak sempat nak menorrent..

…….tak sempat nak tgk balik file2 yg telah selesai di’torrent

…….tak sempat nak download lagu2 terkini…

…….tak sempat nak lepak ngn kawan2..

…….tak sempat nk merancang plan masa depan ngn cikidong..ops!!

…….tak sempat nak lepak2 kat kedai buku carik koleksi buku terbaru….

…….tak sempat baca my fav magazine…**ada 7 buah ni hah!!

…….tak sempat nak memerhati gelagat manusia di pasar pagi dan pasar ikan…

……dan semua mende lah aku xsempat…mmg live aku hampir 2 bulan ini senang cite Huru-Hara!!!

Soooooooooooooooo….

BYE-BYE MALAYSIA!!!! Hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 🙂

Girang si Kongkang?

August 18, 2010

Kongkang yg girang!!..hahahaha

Ini aku punya short vacation..buat pengganti hajat yg tak kesampaian ke B…cuti2 mesia itu mmg beshhh!!! ekekekeke

Kali ni aku mara ker Genting Highlands…hahahaa..walaupon aku org sini tpi sepanjang usia dh nk masuk sedekad ni, haram aku pernah smpai ker sana…ekekekeee…so bila ada peluang ni aku rembat laa..aku beli pakej kt matta fair bulan mac lepas…harga 1 bilik + breakfast for 2 for 1 night = RM45…ok laa kan..tu yg aku ger2 nk pegi…aku rsa genting tu biasa jerlaa…byk sgt kos yg perlu dikeluarkan…aku rsa tu jerlaa kali pertama n terakhir aku dtg kot…hati aku xder rsa nk dtg lagi…mandi air terjun lagi best dowh! hohohoho…ok let me share a little bit my experience over there =)

Pengangkutan ~ Disebabkan aku ni backpackers yg tegar so aku prefer naik public transport laa…aku plan utk naik bas dr kl sentral ke genting..aku smpai kl sentral kul 10.10am gitu n plan nk amik bas ke genting kul 11am..tpi malang, tiket sudah habis dijual..kul 2pm baru start jual balik..demn laa!! jadah aku nk melangut lama2 kt kl sentral…last2 aku amik teksi which cost rm25 pp..merasa naik mpv ngn tourist2 dr italy…hohohoho..masa balik pon pagi2 lepas breakfast terus aku berlari2 anak ker terminal bus utk beli tiket…plan nk balik kul 1pm tpi tiket abih!! owh!!..last2 takde pilihan so aku beli laa tiket kul 11am..siot laaa..tak dpt nk main lama2 kat indoor park..sob sob

Hotel ~ Aku stay kat First World Hotel…tgk kat lobby sikit punya grand!! rsa mcm org kaya seketika…aku tunggu dlm sejam utk smpai no giliran aku…n around 1pm dh leh check-in..lucky me…sepatutnya check-in kul 3pm…bila masuk bilik bru sedar brapa bilangan bintang sebenar di hotel tu..punya laa kocik smpai nk carik ruang utk solat pn payah..kepit2 n selit2 jerlah..tpi bila pk harga yg aku bayar so ok lah…sib baik mak cepat sedar diri u’ols!!..hihihi…lepas siap2 urus apa yg patut, terus aku berlari ala2 amazing race menuju ke outdoor park!!! dan pengembaraan pon bmula..yehaaaaaaaaaaaaaa!!!

Outdoor park ~ Harga tiketnya adalah rm35..tpi aku beli sekali ngn tiket utk enter flying coster so total rm46..dpt murah sket klu beli pakej…mana permainan yg ala2 signature tu mmg akan dikenekan caj lain..giler cekik darah kan??…tpi sib baik utk outdoor park ni hanya flying coster tu jer signature game..huhu…aku dpt pengalaman paling tak sangka laa msa kt outdoor park tu…smpai skang aku masih tak caya…ok nnt aku cite satu persatu…n terus aku nekad xmoo try lagi menatang2 tu semua..it’s really crazyyyy to d maxxxx!!! tobat mak tobatttttttttt!!

Mula2 aku enter flying coster…aku kne panjat mesin/alat tu n kemudian aku diletakkan dlm kedudukan meniarap..seolah2 mcm nk terbang!!! mmg giler mak terbang ok!!!! aku rsa smpai sakit tekak ni menjerit2…giler vavis punya takot ngn corner baring ya amat n curaman2 yg menggelegakkan kepala otak gue!! owhhh!!!…lepas turun tu rsa mcm mimpi plak…tpi xtvt harus diteruskan…punya laaa giler ramai org..sumo game kene beratur..n ramai giler tourist from middle east..bjubah hitam bagai n naik/panjat sumo game yg ada…jgn tak percaya!!!…jubah bukan penghalang!!!..hihi…lepas tu aku naik roller coster…tu pon giler jugok…ahh sumo game pon giler lah tpi ada satu game ni yg aku btol2 cuak dr mula aku pandang n tanpa di sangka2 aku dh duduk pon kt kusi permainan itu which is space shoottt!!! ni game paling giler aku rsa!!!…act, aku ni seorg yg gayat dgn ketinggian…ekekekee..pecah lobang!! hahhaaa…tpi sbb dh byr,pasrah jerlaaaa…masa tgh q mcm ubat nyamuk tu sakan aku gelakkan org lain…mcm2 face expression aku tgk..hihii..bila kne time aku hah rasain!!!…masa otw dibawa dr bwh naik ke atas puncak, aku xberani bukak mata..giler pejam rapat2…kt puncak tu nmpk satu genting ok!!! bapak giler vavis punya tinggi!!! tinggi mcm ala2 menara kl ok!!!!…masa mesin tu bgerak ke bawah dgn kelajuan bak halilintar, aku rsa mcm nk mati!!…seatbelt, kusi n apa pon sumo dh xrasa…melayang2 mcm nk terjun tiruk masuk dlm lombong tpi molot still tjerit2 smpai nk pecah halkum!!..ops mak ada halkum u’ols!! hahaha…sobat mak sobatttttttt!!!

Tu lah space shoot yg menggilakan aku….

Senang cite mmg worth-it laa aku g outdoor park tu cz aku main sumo games…mmg bersih aku sapu…aku blah around 7pm cz park tu tutup around 6.30pm…as we know, genting adalah tempat utk org bjudi..tpi diorg bjudi di casino aka Star World…tpi rupanya2 unsur2 pjudian ada di mana2 saja…kat outdoor park tu byk stall utk kita main tikam2…klu sekali pk mcm ada unsur2 pjudian gak…aku pon try sama..ops!!…aku try pancing itik, balik bola dlm besen n baling duit dlm piring tpi haremmm nk kene..haish..jeles plak tgk org lain dpt jumbo prize n bwk balik bear yg besar2 gajah…sib baik laa aku agak sedar diri klu xsedar mau byk kot aku berhabis duit sbb nk cuba n cuba n cuba dimana dlm xsedar aku terlibat dlm mende2 yg xelok..ops!! nauzubillah…

Tempat mkn ~ Nasib baik b4 enter outdoor park tu aku just mkn roti seketul..nk kejar masa punya psl smpai sanggup xmkn lunch..tpi ada baiknya cz aku xder laa muntah lepas main sumo game2 giler tu…ada org muntah tau..ops! aku rsa klu aku kenyang myb muntah jugok..huhuhuuu…lepas sonok berjimba2 di outdoor park so aku pon g ler dinner…food price di genting tu giler punya mahal..air mineral 500ml yg bharga rm1 di sini tpi bharga rm2.50 di sana..sib msa breakfast utk hari kedua aku di sana include skali dlm pakej…tips, sila bgun pagi2…aku trun ke cafetaria around 7.3oam..tu pon dh ramai org…foodnya biasa2 jer..boleh laa nk alas tekak…kemudian aku balik ke bilik n siap2 utk ke indoor park pula…

Indoor park ~ Disebabkan bas balik adalah kul 11pm so aku xdpt nk enjoy sgt indoor park…sempat main 2 games jer..tu pon giler bodo punya game..naik train katun2!!..hahhaha…ooo lupa nk cite..tiket utk indoor park ni berharga rm26 n aku rsa giler tak worth-it!!!…myb aku ni dh kategori remaja akhir zaman tu psl rsa camtu..tpi pd mereka2 yg ada anak kecil, worth-it laa kot..game2 dlm indoor park tu lebih sesuai utk mereka yg mpunyai anak2 kecil..mna2 game yg best sumo kne byr asing…selepas frust naik train bbentuk  katun naga yg jln terhenjut2 sambil diiringi lagu ala2 christmas, aku decide utk g masuk rumah hantu…yg ni kne byr asing which cost rm22…aku xpernah masuk mna2 rumah hantu seumur hidup ku..hahhaha…tpi rumah antu kt genting ni kelakar sket..aku xtakot pon..ekekekeee…kami diberikan spek 3d which pd aku menyusahkan jer cz xnmpk clear..aku xpakai pon…n aku tatau apa motif spek 3d tu…bila time kne sergah ngn hantu2 tu, sket aku xcuak sbb aku dh tgk dekat2 antu tu msa baru2 smpai…kwn aku jer laa tjerit2..mak cool jer!! hahahhaa…tpi rumah antu tu tak menakutkan pon..hahhahaha

Tu dia mak plak yg cekik hantu!!..hahahhaa

Kemudian, kami pon berlari2 anak2 utk check-out n menuju ke bas…sayonara genting!!! mak xkan datang lagi….kat genting byk HANTU!!! hohohohohh

Otw balik tu, aku rsa xselesa dlm bas…perut aku dh mengeras..kepala sudah start mengeluarkan bintang2 blink blink…smpai di kl sentral aku muntah!!…hahahhaa…pekena asam baru ok…smpai jer ke rumah aku flat smpai ke mlm!!!..sekian 🙂