Rindu ker??

June 12, 2011

Lama kan mak tak update blog ni?? Musti koang aka pembaca-tegar-blog-mak ni bosan jer balik2 nmpk entry yg sama *tegar ker??*…kompom koang tertanya2 ‘bila lah kak cimcim nk update blog ni??’..ekekekkee…act, mak sedang bz berfikir u’olsss..bz sgt pk-pk…mcm2 yg mak pk kan…apa perancangan mak yg seterusnya??…apakah pilihan terbaek yg mak harus pilih?? …camne nk kuruskan badan yg makin mengembang ni?? ..cantik ker tak pelamin warna unggu?? opsssssssss!!!…terlari tajuk plak…hahhahaa

Disebabkan keadaan terhuyung-hayang-akibat-dahagakan-kasih-syg mak ni semakin berlarutan so mak Just fly with d flow jerlah..malas plak mak nk pk..rsa mcm tak tercapai-dek-akal brilliant mak ni…tpi kwn mak ckp itu falsafah org yg mlas nk berfikir…eh, tpi mak rajin pk laaa..takat pk jerlahh…pastu terbiar kekeringan bak tanah yg kegersangan..gittew!!!…ekekee….WHUTCEVER!!! *sambil pose gerak kepala ala diva*

Thanks dude for the ballon!!

Terasa diri semakin muda u’olsss!! 🙂

Giler??

February 10, 2011

Aku suke tgk tatoo kt body jolie ni..tatau napa..takat suke tgk jerlah..aku rsa jolie jer pomwan yg nampak coool bertatoo ni..pomwan lain yg bertatoo aku tgk biasa jer n takde tarikan apa2 pon..maybe kulit jolie yg melepak tu kot yg wat tatoo tu kelihatan unik dan menarik..sekali tgk mcm hapa jer body kne conteng bersepah-sepah…tpi dua kali tgk, aku akan belek setiap satu tatoo n perasaan ingin tau apa maksud di sebalik tatoo2 tu…tpi hampa…satu apa pon aku tak paham setakat nmpk cool jerlaaa…n bila jolie pkai seksis2 n menampakkan tatooo2 dia tu, lagi nmpk cooollllll..hehehehe..aku bukan menyokong tatoo ni tpi sekadar bgi pendapat secara am jerlah…diorg kapir quraish, so boleh laa nk lukis tatooo satu badan pon..tpi bila aku tgk sendri cara pembuatan tatoo tu, secara automatik aku akan ckp GILER!!!

Act, aku suke perhatikan corak n perwatakan org yg bertatoo ni n masa di krabi dlu ya rabbi ramai giler org yg bertatooo!…ada seorg mmt rangge ni penuh giler bertatoo satu badan n nmpk seolah2 dia pkai t-shirt!!..dr jauh nmpk dia mcm pkai bju n bila tgk dekat2 baru aku perasan yg tu adalah tatoo…n pd mlm terakhir aku di krabi, aku sempat tgk seorg budak pomwan baru akil baligh ni dok buat tatoo kt pasar..dia buat kt tengkuk…masa tu aku dok tunggu kwn aku beli brg so sambil2 tu aku pon tgk ler dekat2 cara pembuatan tatoo…budak tu nk tatoo ‘love’ jer…tpi baru org yg buat tatoo tu mesin huruf ‘L’, pomwan tu dh menitik2 air mata tahan sakit…klu tgk dr mimik muka budak tu, aku sendri pon meremang segala bulu lah..dpt rsa camne rsa sakitnya…eeii ngeri mak ok!!..n sambil2 tu aku dok terpk, yg buat penuh satu badan tu tak sakit ker??? baru huruf ‘L’ dh meraung inikan corak2 yg sgt details itu…nauzubillah…

Kamikaze??

January 11, 2011

*tudia mak pose2 askar japang nk menuntut bela kejadian pengeboman di hiroshima!! hohohoh

Kadang2 dalam hidup ini kita kene berkorban sesuatu untuk mendapatkan sesuatu…

Agak sukar untuk kita dapatkan dua bende dalam satu masa…

Walau di hati rasa sayang untuk melepaskan…*giler dilema ok!

Tapi apa nak buat, diri tak cukup kuat untuk menanggung risiko yg ada..

Lagi2 buat insan kerdil, hina-dina n lemah mcm mak ni…:)

Terpaksa lah pasrah dalam lelah walau hati menanggung seribu kekesalan…

Tapi takpe!!..Kita kene responsible pulok dgn apa yg kita dh pilih…

Kalau askar jepung berani utk kamikaze..

Kenapa tidak kita??

Jadi dalam apa jua keadaan…

Hidup kene Berani ok!!! 🙂

2010~ cmacun in review

January 5, 2011

Ni dia review dari wordpress..stats helper monkey punya keje katanya!! hehehee…cool aku rsa….gambar tonggengan plak yg menjadi pilihan??…ekekeke…cumanya kenapa Blog-Health-O-Meter tu mcm separuh jer???

In 2010, aku admit tak byk update post…bukan takde idea tpi my M is toooooo big…M for M.A.L.A.S…i just wanted to share something that useful only…jiwa gersang, berkecamuk, terbuai kejadah etc biarlah aku simpan sendiri…

Kadang2 terasa diri mcm useless plak…aku sedang mengejar sesuatu and terpaksa freeze sesuatu…n bila disorot kembali, tiada titik perubahan dlm diri ini…tpi bila aku pk dan pk, rupanya aku sedang dlm execution process to the turning point…so aku kne SABAR sehingga process tersebut berjaya..insyallah

Azam 2011, aku nk share lebih byk informasi utk para peminat sekalian..peminat u’ols!!! eekekekeke….harap2 aku lebih RAJIN n tidak malas seperti thn lepas…heee

And the best thing is aku terus dpt idea projek utk subjek component-based SE..information retrieval extraction…hohohoho 🙂

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 1,800 times in 2010. That’s about 4 full 747s.

In 2010, there were 36 new posts, growing the total archive of this blog to 85 posts. There were 98 pictures uploaded, taking up a total of 61mb. That’s about 2 pictures per week.

The busiest day of the year was July 30th with 32 views. The most popular post that day was R.I.P.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were cikidong.com, syaiful.com, ryzam.blogspot.com, fakhrulz.com, and kurt-network.net.

Some visitors came searching, mostly for harga bola bowling, cerita bandung, jenis bola bowling, harga bola bowling di malaysia, and salam lebaran.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

R.I.P July 2010
3 comments

2

Cerita Bandung!!! January 2010

3

Cosmic ball May 2009

4

Say no to plastic bag?? March 2010
2 comments

5

Autobots!! July 2009
12 comments

Burp!!!

October 5, 2010

Sejak2 lepas raya ni, aku kuat makan plak…mudah rsa lapar n mudah giler craving nk mkn macam2…smpai xboleh nk focus utk puasa 6..tetiba teringin makin kek lapis laa, nk mkn pizza laa, starbuck iceblended laaa, sushi laa n mcm2 lagi laa…tupsl badan aku semakin kembang n kembang n owh!!!! **mak terus rsa tertekan!!!

Dan hari senin lepas aku craving giler nk mkn domino pizza…giler sgt!!! tpi tak kesampaian jugak cz byk plak mkn yg terhidang di atas meja waktu aku berbuka..so pospond ke arini..n kebetulan arini balik jer rumah rsa lapar gilerrrrrrrrrr!!! masuk dapur n cek2 makanan, xder yg menarik..so aku terus online n book Domino pizza!!! yehaaaaaaaaaaaa!!! akhirnya, craving aku berjaya dilunaskan!!! **matilaa berat mak semakin bertambah dan btambah dah owhhh!!!

Kebetulan ada promo plak klu order online..buy large pizza n free regular pizza..act, aku dh play around dgn price2 yg ada termasuk laa kupon yg kwn2 aku bgi…n setelah dihitung-tolak-tambah-tamak etc, so aku decide nk amik online order promo punya…aku amik thin crust+extravaganza flavour & NY crust+classified chicken flavour…klik2 n success!!! mmg cool laa order online ni…tepat 30minit, pizza yg aku pesan smpai lah kerumah…panas2 n gebuz2 gittew!!..maka aku mkn dgn lahap sambil tgh cite chinta (lawa tul mata fasha sendat stim2 mcm org tgh ‘high’!!)…hahahhahaa

Kesimpulan, aku sgt puas ati dgn service dr domino ni…dh ler pizza nyer sedap..crust nyer takde laa tebal giler bapak mcm selipar tat seng!!!…mmg puas ati laaa…so lepas ni aku ingat nk boikot pizza hut laa..ops!!!…piza jer laa..heheheee…cuma online ordering domino pizza ni blom ada functionality utk online payment..sumo pay by cash..lepas ni kot akan di’enhance’kan…tpi mmg cool lah…b4 ni byk fast-food pkai concept talian bebas tol tpi skang sudah online…tpi part yg aku paling suka is..

cool!!!

GPS tracker ni membolehkan aku monitor status terkini pizza yg aku pesan…lepas klik2 n tekan button confirm, aku terus pegi mandi..masa tu pizza aku dlm status Baking…n lepas jer kuar bilik air, aku tgk current status at Delivery…xsmpai 5minit lepas aku siap mandi, mmt yg anto pizza tu pon main hon-hon depan umah aku…ekekekkeee..rsa malu plak kt jiran2..diorg tau laa aku dinner mkn domino arini…heheheheee….tak sempat nk snap gambo2 pizza yg aku order sbb lapar giler!!!..yg paling aku suka classiffied flavour..100% mozarella cheese!!..sgt lemak berkrim mcm muka haku!!!…hahahha…apa2 pon ini satu perkembangan teknologi yg boleh dibanggakan..selamat mencuba!!! 🙂

Tafakur….

June 21, 2010

(pic credit to Astro website)

Walau aku remaja sengal yg sibuk melayan nafsu duniawi, tpi aku adalah peminat setia cite Imam Muda Astro ok!!! **pitammm!!! hahahahaaa

Kebetulan aku tgh cuti semester skang so ada laa byk masa nk follow sumo cite kt tv…cair hati aku dgr calon2 imam muda tu memperdengarkan bacaan suci ayat2 al-quran..syahdu n merdu sungguh!!!…walau ada soang 2 muka mcm nakal n xder perasaan, tpi bila bca mengaji, aiyoooo hancur luluh jiwa tandus mak ni!!! hahahahhaaa..aku lebih fokus pd pengajaran dan intipati dr stp tugasan yg mereka perlu laksanakan…n part aku paling suka adalah 5 soalan mingguan berkaitan kehidupan seharian kita…bagus sgt pd aku!!! secara tak langsung dpt laa jugak aku menambah2 ilmu di dada yg serba kurang ini…walau sibuk dgn dunia, akhirat jgn dilupa!!

So, now aku n share sedikit pandangan Ust. Hj. Dzulkarnain…

Ada 5 golongan yg besar dlm masyarakat. Ibu jari mewakili org tua. Jari telunjuk mewakili golongan kaya. Jari tgh golongan agama, tinggi ilmunya. Jari manis golongan remaja. Dan jari kecik molek tpi jgn disangka lemah mewakili golongan wanita. Jadi imam kene bijak berhadapan dgn kelima2 golongan ini.

Kena berhemah dan menghormati golongan tua. Cakap lemah-lembut sbb jiwanya sensitif. Nk bergaul dgn golongan kaya, berbahaslah dgnnya. Guna bahasa inggeris, tau isu turun naik saham, main golf, ajak sama2 jdi ahli jawatankuasa masjid..tentu byk sumbangan idea dan materialnya, bukan bererti memperguna. Mcm mana pula nk berbahas dgn golongan agama? Kena mahir ilmu al-quran, fiqah, tajwid dan ilmu kemasyarakatan-fardu kifayah, jenazah, konflik rumahtangga etc.

Mcm mana nk berhadapan dgn golongan remaja?? ‘5S’ paling utama – Sports, Song, Sex, Screen and Smoke. Ikut perkembangan semasa dan fahami lingua etc. Remaja paling mudah melekat dgn idola. Tak salah pihak masjid anjurkan maraton dan kelas tambahan cthnya. Luas skop yg ada utk mencuri perhatian remaja ..dan akhir sekali, bgmana mdekati wanita yg lembut jiwanya?? Lembut juga lah caranya.

Wanita adalah penggerak. Letakkan dia ditempat munakahat dan rumahtangga. Wanita pun sukakan perhiasan, brg kemas dan  masak2 juadah mknan maka jdikanlah masjid itu satu tempat berjual-beli krn wanita ada kuasa membeli. Tpi didiklah mereka utk membeli secar berhemah dan bukan secara berlebihan. Golongan ini adalah pendengar yg setia. Bicaralah tentang hak2nya. Nak berbicara dgnnya, bykkan kpd kejiwaan…

Aku sendri tak nafikan, aku ada problem mcmana nk bergaul mesra dgn 5 golongan di atas…sedangkan pd dasarnya, kita harus bercampur-gaul dgn semua golongan…mmg kita semua bercampur tpi dlm kategori gitu-gitu jerlaa..senang cite, tak bleh nk blah…knp wujud jurang mcm tu?? xkan kita nk harapkan golongan tua2 yg mula dlu??pd aku kita as golongan pertengahan yg lebih sesuai utk memulakannya sbb kita berada di tgh2…tips tu tak semestinya utk imam jer..semua org harus tau berkaitan perkara ini…cuma sbagai seorg imam, tjwb mereka lebih laa sedikit…dan pandang ust ni aku rsa bagus sgt as panduan esp dlm pergaulan seharian kita dlm meneruskan kehidupan di dunia yg fana ini..walahualam…:)

Easy mezy!!

June 17, 2010

Dulu-dulu, klu nk tgk wayang aku akan tgk dlu show time dlm paper pastu bru gerak ke panggung wayang yg berkenaan…cara itu kakak aku yg ajar…hehehee…pastu beratur aa utk beli tiket..tpi q dlu tak seteruk skang putar2 mcm ubat nyamuk…dlu stretttt jer n pendek…ingat lagi 1st time aku tgk wayang masa lepas PMR around 1995…lepas PMR bru makpak lepas tgk wayang u’ols!!….ekekekeee…plan ngn kengkwn nk tgk cite Awas…time tu mmg zaman KRU arrr…cite Awas tu meletops2 giler vavissss…skang KRU pon dh kertu!!…hahahha…tpi nasib badan tersalah tgk show time…Awas dh abih show pd hari aku n kwn2 nk layan wayang utk pertama kali dlm hidup kami!! owh, frust giler!!!…dan natijahnya, kami rela paksa laa menonton cite Jimi Asmara!!! hahahahha…tu jer cite melayu yg available time tu!! nk tgk cite omputih takot tak paham plak..maklum laa budak2 hingusan! hahahhaha…giler bosan nk mampos ok cite tu!!! aku excited mula2 jer…pastu pale ntah kemana…krohh krohhhh tdo lena…besh tul tdo dlm cinema!! hahahhaha…b4 masuk panggung bukan main kecoh mulot masing2, tpi lepas kuar panggung sumo org mcm terkene sumpahan plak!!! muhahahahahha

Zaman pon berubah n aku meningkat dewasa…ekekekkeee…so dh xmain laa nk tgk show time dlm paper lagi…seiring dgn kemunculan panggung wayang yg gah spt GSC n TGV…beratur pnjg2 pon xkisah cz byk showtime n seat…tpi lama2 aku jdi tensen esp klu nk tgk time wiken…q putaq2 mcm ubat nyamuk…aku xsanggup nk beratur mcm tu…so aku start laa berjinak2 ngn phone booking…senang, just tekan2 button n simpan id…pastu amik 45minit b4 show…pastu siap ada kaunter khas utk phone booking!!…tpi kekurangan, still xleh pilih seat…huhuhu..so aku up lagi cara pembelian tiket wayang dgn book online sajok..owh, bes banget!! boleh pilih seat!!!…tu yg aku aktif tgk wayang…hahhahaha….tpi lately, pembelian secara online byk prob plak n semakin hari wat aku makin sentap!…so aku back to phone booking…tpi skang tokey cinema semakin kemut…order online or through phone kene charge rm1!!! WTF!!!…dh ler kita kuar duit utk call pastu kene charge lagi!!! sapa yg untung?? sah2 ler movie addicted mcm aku yg kedana!! owh!!!

Dan aku semakin kertu…tpi technology semakin maju…n skang dh boleh beli tiket wayang online n byr through online payment or credit card…owh mak suke ok!!!….xyah dh terkejar2 45minit b4 show utk amik tiket…

Klik2 n pilih and finally, SUKSES!!!!

Mula2 aku try guna credit card under maybank…tpi unsuccessful plak cz kne key-in Secure Shopping Online id…aku xder register lagi SSO id tu…lepas tu aku try guna Maybank2u plak..sama jugak xlepas cz xde SSO n kemudian aku try guna credit card cimb n lepas!!! yahhooOOOOOoooo!!!…kiranya maybank saja yg ada extra security kot iaitu SSO…koang try laa search sendri psl maybank SSO…

Part yg aku paling suke adalah time setting kat bawah nun..setiap proses diberi masa 8minit utk diselesaikan…dan pengguna juga turut diberi alert utk peka pd time setting tu…aku suka pendekatan tersebut..secara tak langsung, pengguna tau and boleh memberi respond dlm masa yg ditetapkan…bila diberi tempoh masa tu kita akan lebih fokus utk settlekan apa2 perkara yg perlu diselesaikan…sebelum ni pengguna taktau…beriya pilih bgai2 n bila klik Next button rupenya dh time-out..so kene laa start balik dr awal…buang masa n feeling pon sudah ilang daaa…

So pd hari yg dirancang, aku just pegi ke kioks yg disediakan..xyah beratur2 di kaunter… enter the id no and swipe my creditcard to the machine…apa yg pasti, ari ahad ni aku akan layan Karate Kid!!!! wachaaaaaaaaaaaaa 🙂