Menipu-Ditipu-Tertipu??

February 10, 2011

Hey u’olsss…mak kembali utk preview seterusnyaaaaaaaaaaaaa…
Malam semalam-semalam-semalammmmmm, mak sempat melayan movie The Tourist..kwn mak ger-ger nk tgk jolie n deep kaedahnya…mak pon ger-ger ngn deep jugok so on laah melayan…ingatkan tak ramai org laa coz this movie dh lama tayang..tpi jangkaan mak silap!…ramai ok org melayan n mak hepi sgt melayan movie tersebut…ekekekeee

Mak terus jump kepada conclusion lah…selepas tgk movie ni, seperti rasa adakah AKU ditipu?? or MEREKA menipu?? or JOLIE ditipu?? itulah persoalan yg berlegar2 dlm pale otak mak ni…

Movie ini berkisar *matilaaa ayat preview* tentang elise seorg perisik yg sentiasa diekori oleh CIA…elise ni dok kne follow ngn CIA sbb diorg nk menjejak Alexander kejadah ntah kerana si Alex ni dh menggelapkan duit bank negara apa ntah…at d same time alex ini pon dikehendaki oleh satu kumpulan samseng yg kene kencing jugok…so kiranya elise ni diekori oleh cia n kumpulan samseng laa…n alex ini berselindung disebalik elise…kiranya bentuk komunikasi antara mereka berdua adalah melalui nota…tpi pergerakkan alex ni sgt licik laa…si elise ni plak senornya seorg agen CIA..tpi ntah camne terjatuh chenta ngn alex n dia berpaling tadah laa..terus kene gantung post dr CIA…

Di pertengahan cerita, si alex ni berselindung di sebalik si deep ni hah utk berkomunikasi dgn elise…deep ni cam ala2 kambing hitam gitu..tak psl2 ngn dia2 sekali terbabit sama..ntah camne, ter’falling in love laa pulok…so at d end, deep tau laa duduk perkara sebenar n bernekad utk menyelamatkan laa elise dr sumo2 ancaman tu…tpi senornya, deep tu lah alex!!…alex tu dia wat plastic surgery, implan suara, gigi dan sumo skali lah yg mana skali pk mcm tak logik! tpi bila dua kali pk, yer logik!!…itu lah yg membuatkan mak persis tipah-tertipu sgt u’ols!!

Endingnya adalah alex pulangkan balik duit yg dia curi tu n terus bwk elise pegi negara mana ntah utk mulakan hidup baru..n elise pon dh digugurkan dr CIA..so alex n elise memulakan lah kehidupan baru mereka spt org biasa..kiranya happy ending laaaaa

Laterbelakang cite ni byk diambil di venice..aiyo, giler chantek!!…elise n deep dok naik perahu/bot jer kehulu kehilir..nk pegi hotel naik perahu..nk pegi majlis tari menari pon naik perahu occay!!..takde adegan kete mewah ker moto ker dlm movie ni..sumo perahu/bot jer..mentang2 venice punya signature is perahu…huhu…n terus lah mak fefeling nk g venice plak lepas ni!!! heeeeeeeeee

Tpi yg paling mak suke dlm movie ni adalah jolie!!! opss mak bukan lesbo occay!!…aiyo body dia giler chantek banget!!..kulit putih melepak..tegap..n bentuk body dia paling mak suke!!..pianggggg!!…cuma mak cam pelik coz jolie ni suke buat tatoo kt badan dia n aku rsa mcm dh penuh badan dia ngn tatoo tpi dlm movie ni, langsung takde tatoo ok!!..sah2 laa edit kan..hehehehe..tpi aku suke tgk lama2 tatoo kt body jolie..aku dok terpk, sayangnya kulit chantek2 pastu pegi conteng2..tpi dh nama kapir quraish kan..hehehe

Bintang: 3.5/5 🙂

Preview timeeeeeeeeeee

January 12, 2011

Skang mak dh aktif balik menjengah panggung…ekekekekeke

Giler preview dh basi!!…ekekekekee..tpi mak tetap nk komen gak….hohohoho

Actually, aku kureng sket menonton cite melayu ni..lagi2 cite antu..kebanyakkannya mcm cilakak!!..tpi tatau laa knp ngn antu limah ni mak tertarik banget plak utk tgk… itupon selepas membaca preview n komentar bagai2 n akhirnya tekad utk layan…dlm ati cuak gak…takot2 ampeh mcm cecita yg lain…tpi kesimpulannya ok laa…lawak dia pon tidak lah sebegitu spastik yg koang rsa mcm terpaksa utk gelak..yg ni mmg kita akan gelak secara natural…cuma di permulaan awal penceritaan, byk sgt mende yg buat kita tertanya2…kenapa tangan mamat lembut tu dok mengulit2 bgai?? dan mcm2 lagi pertanyaan yg mak sendri dh tak hingat!! hahahaha…tpi worth-it to see laa…cuma aku pelik napa ramai previewer ckp nk dtg tgk lagi tpi aku xrsa pon…pd aku, filem ni masih kurang kick laa tpi mak layankan sajok laaa..dh ler kwn aku bantai tdo plak..merasa mak gelak soang2 dlm panggung…huhuhu

So itujer lah preview yg aku boleh share…**matilaa preview pendek giler n baik xyah wat preview!! hahahaa

Untuk preview filem di tahun 2011 ni, aku nk pkai konsep bintang plak..kasik meriah sket walau mcm cilakak jer punya preview!! kahhhhhhh 🙂

Bintang: 3/5

Ini lagi satu preview aku nak buat..yg ni lagi giler basiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tahap dewa!! hahahahaaa

Filem ni aku layan msa raya dlu kot..time pale giler tingtong ngn segala keje skolah mak nenek..tpi aku layan 2D jer laaa…sebab tak plan n main terjah panggung jer…ingatkan tak besh tpi besh jer…rsa hepi layan pemandangan dlm laut…rsa nk meneruskan penghidupan di laut plak…bosan dh duk kat daratan ni…ekekekekee….main objective cite ni adalah pasal persahabatan…n usaha untuk carik awek…gigih ok penyu ni walau dia kategori tak encem tpi sbb love at 1st sight punya pasal, gigih kejo sang awek n sampai2 nk hampir ke kutub utara..gitu usaha keras mencari cinta!!…hahahaa…carik punya carik n skali dia nmpk awek dia ada affair ngn jantan lain u’ols..terus laaa si sammy ni pose2 pasrah terkulai layu gitu..tpi berkat pertolongan kwn dia si penyu gemuk *apatah nama mak pon tak ingat*…akhirnya mereka bersatu…cinta pasti bersatu-padu ok!!…hahahaha

Tu jerlah kot yg aku ingat…kan dh kategori basiiiiiiii….so xdapat lah nk komen berjela2 penuh page…

Bintang: 3.5/5

**mlm ni aku akan melangkah ke panggung lagi..cite apa?? nantikannnnnnnnnnnnnnnnn…ekekeke 🙂

Wachaaaaaaaaaaaa!!

June 21, 2010

Yeay!! action movie yg aku nanti2kan akhirnya berjaya dilayan dgn excited’nya!!! *clap clap clap*

Aku mengharapkan suatu kelainan dr movie ni tpi sket jer aku dpt…jdilaaa….pd hemah aku, jln citenya sama jer mcm mana2 martial art movie yg lain…seni mempertahankan diri adalah utk melindungi diri dari sebarang gangguan atau ancaman bukan utk menganiaya org lain…same goes to this movie…Dre seorg budak kulit hitam dr USA dtg berhijrah ke Beijing  selepas kematian bapanya…tpi malang dia asyik dibuli ngn skolmate dia yg teror berkung-fu…mmg kaw2 kene terajang!!! n aku mcm dpt rsa stp kesakitan yg Dre rasa msa kene sepak terajang tu…owh,sakit tak terkata ok!!! budak2 tu sumo otai2 dr Akademik Kung-fu Beijing..mana tak menggelupur si Dre kene suntut!! hahahhaa…sifoo yg mengajar di Akademik tu giler arrogant…tagline dia ‘tiada kesakitan, tiada belas kasihan’…gitu laa lebih kuang…maksudnya, stp kali bertarung, kasik hentam kaw2…lantak laa nk mati ker apa ker….budak2 di akademik tu pon follow jerlaa sbb dh terdidik sebegitu…last2 jackie chan bet ngn sifoo akademik utk bertarung n volunteer utk train si Dre ni utk join kung-fu tournament…perghhhh, cool giler dgn rambut dreadlock pastu belajar kung-fu!!!

Dan spt yg kita duga, of course laaa Dre menang dlm tournament tu walau pd saat2 akhir dia hampir kalah..standard!! walau kaki pengkor sebelah, tpi still mampu wat sepakan kemenangan!!! hahaah tipikal sgt ok!!! klu tgk slow-motion stp langkah diorg, mcm tak sangka langkah biasa camtu mampu menjatuhkan lawan…giler arrr!! tpi biasa laa, kareographer!!! hohohoho..n sambil2 tgk movie tu, aku pon turut terimbas kenangan lalu bsama2 kwn2 seperguruan..owh missed that moments so much!!! ekekkkeeee

Satu mende yg menarik minat aku adalah xtvt org2 beijing di waktu lapang…mereka suka melibatkan diri dgn xtvt seni…lelaki muda belajar kung-fu, pomwan muda belajar main alat muzik or tarian, lelaki n pomwan tua ber’tai-chi or ji-kong di taman…so nampak sgt suasana kt sana sgt sihat…taman2 penuh sokmo ngn org…xder pon anak2 muda dok usung skateboard sambil lepak2 ngn awek2 pengkid…walaupon ada remajanya yg berambut punk, tpi teror ok ber’kung-fu…bukan mcm kt mesia, harap rambut punk cacak2 mcm pencakar rumput, cuba jerkah sikit….berterabur nk menyepak n menumbuk!!..harap rambut jer kemain gah  tpi dongos!! hahahahha…pd aku biarlah ko nmpk mcm sengal asal penuh ilmu kepahlawanan di dada…eceh…hahhahahahaa

So aku cadangkan pd sapa2 yg ada anak2 yg sedang membesar tu, pegi lah anto mereka belajar ilmu2 seni ni krn secara tak langsung dpt melatih otak kiri dan kanan mereka…selain bagus utk perkembangan otak, ianya bgus juga utk kesihatan fizikal…takde laa isu kanak2 obesiti….trust me!! aku dh rsa…dlu aku tensen2 ngn study n exam n aku lepaskan segala bebanan itu di dlm gelanggang…mmg puas!!!….tpi yg paling penting pd aku, dgn xtvt seni lah aku lebih terdidik berkaitan dgn DISIPLIN…tpi skang, sementelah aku pon dh pencen dr dunia seni mempertahankan diri ni, so aku lepaskan segala bebanan aku di gym dgn bersenam, menari, kickboxing, aerobik etc…itu cara aku..tpi apa2 pon, darah pahlawan masih tetap mengalir dlm tubuh aku ni….wakakakakkaka

N aku dpt serba sedikit gambaran suasana Beijing…lepas ni aku plan nk g china plak laaa….kihkih…cuma apa yg masih aku muskil adalah dlm movie ni ditunjuk kung-fu tapi tajuknya karate kid…xder unsur2 karate pon…karate n kung-fu adalah 2 ilmu mempertahankan diri yg berbeza..so apa relevannya tajuk itu??? sehingga kini aku masih tertanya2… 🙂

i’loike Green!!!

May 24, 2010

Cute kan warna hijau Shrek ni??? ekekekkeee…owh abg hijau!! ops!! hahahaha… =)

Spt biasa, xtvt hujung minggu diteruskan dengan melayan movie2 yg terhangat di pasaran sambil mengkayakan org2 kafir quraish! hohohooh…kali ni aku layan Shrek lah plak sementelah tgh hot ni…lagipon xder movie hot lain yg boleh dilayan…kali ni aku layan 3D…owh besh banget gittewww!!! rsa mcm leh capai jer stp objek yg terpapar di skrin…mula2 tak brapa nk gelak terbahak2 sgt…gelak lite2 jer…30% lagi nk abih bru gelak guling2!! yg spoilnya, ada plak sekor mamat sesat bdengkur tak hingat!!..bila semua org senyap sunyi focus, maka kedengaran laa dengkuran yg maha dasat itu!!…laki sapa laa tu..isk..iskkk…tpi sib baik tak lama…bila kitaorg pulun gelak beramai2, pastu dh xdgr dh dengkuran maha dasat itu..rsa tercabar agaknya! hahahahaha….

Act, aku bukanlah peminat cite katun…tpi sejak kwn aku si lembut tu ajak aku layan katun n rsa mcm ‘eh besh gak katun ni..ekekekee‘…maka dari situ, mak pon start laa jatuh chenta ngn katun u’ols…kiranya, tanpa katun, hidupku gersang dan sengsara!! gitteww!!  hahahaahha…

Aku tak pernah layan cite Shrek b4 ni..just kumpul2 patung2 shrek hasil pembelian happy meals di McD ado lah..hihi…mula2 risau gak kot2 tak paham nnt..tpi mak ni jenis melayan jer apa jua movie yg disogokkan…cuma klu layan di waktu mlm, sure aku plak ganti post mmt tu wat dengkuran terhebat!..hiks…tpi ok jer citenyer..semua org boleh layan…aku yg xpernah layan pon boleh enjoy..citenya mengisahkan psl shrek yg bosan dgn rutin kehidupan barunya…shrek ada 3 anak u’ols..cute2 banget!!..n shrek feeling2 alangkah beshnya klu dia dpt kembali ker kehidupan lama..bebas wat apa saja..dlm erti kata lain, shrek ni xreti bsyukur laa ngn apa yg dia ada..dh katun kan, perlukah ada perasaan bersyukur?? katun yg giler  or ko atau aku yg giler? ops!!

N dgn tidak semena2 shrek ter’sign perjanjian dgn ahli sihir psl kehidupan..lepas jer shrek sign, terus dia kene sumpah n kehidupan dia bertukar ke kehidupan asal…mula2 dia enjoy tpi lama2 dia rindu ngn anak2 n wife dia…n dia mula menyesal…semua kehidupan dia di rampas oleh ahli sihir itu..aku xtau nama ahli sihir tu..tpi start ngn huruf R..raja lawak agaknya!..hihi..tpi ahli sihir tu mmg lawok…dia suka pose ngn wig..cth, klu dia tgh marah, dia akan request angry wig (kala merah u’ols!)..klu dia tgh nk adili seseorg, dia akan pose ngn justice wig(wig yg hakim selalu pkai kala putih tu)…cute n lawak bangat!! n paling cute adalah watak kucing pkai boot tu..mak tatau nama apa..booties agaknya!!! cute sgtttt!!! *brapa kali dh aku ulang word cute tu?*…cutee giler masa dia pose2 mintak maap..dh ler bulu gebu, body montok + mata besar..perghhh!!! *matilaa imaginasi ke lain!…ops!!!

Sumpahan itu hanya boleh dipecahkan bila shrek true love kiss ngn fiona..tpi masalahnya fiona, tak ingat yg shrek tu husband dia…n mcm2 cara laa shrek buat supaya fiona ingat balik kt shrek..n last2 fiona ingat n diorg kiss n segalanya kembali seperti biasa…so hepi ending lah…tujerlaa citenya..katun yer pon..

Morale of the story ~ sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada…mmg kita susah utk terima perubahan..cth dr kehidupan single ke kehidupan berkeluarga..time single, xder apa nk kisah..xpayah nk commit apa2..xpayah nk jga hati dan perasaan org lain..layan hati n perasaan sendri jer..wat apa yg kita suka tpi bila kita move kpd kehidupan bekeluarga, byk mende yg kita terpaksa korbankan…hati, perasaan, masa etc…tpi itulah pengorbanan kita pd org2 yg kita syg…dlm perhubungan, kita dituntut lebih byk memberi dari menerima…itulah makna ikhlas dlm perhubungan..senang cite, what u give..u get back! 🙂

Dah lama giler aku tak layan movie…paling last cite Mualaf kot….memandangkan aku dlm mood yg swing2 gitu, so movie dari genre comedy adalah yg paling sesuai..mula2 ingat nk layan katun, tpi xder plak show kat cinema aku nk tgk tu…last2 layan Furry Vengeance ni..itu jer movie yg memenuhi spesifikasi aku pd masa itu…ikutkan nk layan ironman, tpi mlas plak nk layan movie genre heavy…layan je laaa…

Movie ni xder laa besh sgt pon…jln citenya sgt ringan…jatuh dlm kategori OK lah…cite psl kerakusan manusia yg tamak nk kaya n sanggup korbankan alam utk kepentingan peribadi…Brendan Fraser(BF) dipilih utk melaksanakan semua plan yg telah dirancang..kiranya BF ni jdi kambing hitam laaa…dia tsepit antara career, keluarga dan alam…mula2 dia memilih career n di akhir2 movie bru dia dpt kesedaran and dia memilih alam…kiranya happy ending laa…

Xbyk adegan lawak giler babeng…just lawak lite2 jer…adegan utama adalah apabila haiwan2 di hutan yg nk diteroka tu bersepakat utk mengajar BF supaya hentikan plan nk musnahkan alam…byk adegan mcm xlogik tpi aku tetap pose2 ketawa bdekah2…hahahaha…n dr movie ini aku kenal haiwan bernama Raccoon…mcm spesies musang…tpi fur dia lawa giler n tebal…siap ada belang putih kat tgh badan…n aku mcm pernah jumpa kapet diperbuat dr bulu raccoon…sgt lembut tpi sayangnyer raccoon yg comel itu diperguna menjadi kapet! owh!!! manusia mmg kejam!

100

Oklah sebagai pengubat mood aku yg swing2 ittew 🙂