Say no to plastic bag??

March 7, 2010

Skang kerajaan sgor sibuk dok promote kempen ‘say no to plastic bag’ pd stp hari sabtu…ini arahan wajib so sumo supermarket wajib join or else???

Aku sokong kempen ni tpi aku rsa mcm agak pelik sikit utk praktik kan nyer…aku dok terbayang klu aku beli brg2 dapur esp brg basah maka hilang laa vogue recycle bag aku tu…dh ler recycle bag yg dijual tu lawa2..syg nyer nk pakai utk isi brg2 basah like ikan, ayam etc…so utk elak ke’vogue’an aku terjejas maka aku try utk tidak pergi bersoping on saturday…hohohoho

Tpi last week masa aku beli brg di g*ant yg terletak di bawah opis, tetiba aku terbaca short note ‘mulai dari hari ini, pihak kami akan membekalkan bag plastik spt biasa kepada para pelanggan setia g*ant‘…terkejut gak aku pas baca note tu n terus tanya ngn mmt jga kaunter tu…

aku : eh kempen ni dh abih ek??

mamat kaunter(mk) : ada lagi..masih berjalan

aku: ic…ni bukan kempen arahan kerajaan sgor ker?

mk : a’a

aku: bistu napa bgi bag plastik plak?

mk : ooo, kami dpt aduan dr pelanggan yg pesaing2 kami bgi bag plastik kt pelanggan

aku: ok, tpi kene caj 20sen kan?

mk: tak..diorg bagi pree jer…so kami pon terpaksa follow laa…camne kami nk bersaing klu ada org main tipu

aku: **sekadar menangguk tanda paham tpi sedang berkata2 dlm hati** ..pasni leh laa soping ari sabtu mcm biasa…ekekekke

Dan sabtu lepas aku pon tersoping laa…senornya objektif utama nk carik present for my opismate…tpi ntah camne aku pon tersoping skali utk diri sendri…n masa nk bayar, org kedai tu xbgi plastik daaa..dia ckp kene byr 20sen..aku pon ckp laa, eh bukan kempen tu dh abih ker..rupenya masih berjalan daaaa…cuma ada yg setia follow n ada yg tidak….mula2 aku mlas nk byr utk plastic bag tpi sbb aku xder bwk apa2 bag n mcm tak senonoh plak nk kepit brg aku tu so terpaksa laa aku kuarkan 20sen..hohohohh…kiranya aku ni xmenyahut seruan kerajaan laa..dlm ati rsa bersalah tpi aku xder pilihan…handbag xbwk..recycle bag pon takdok…so belasah jerlaa…

N masa tgh tunggu org supermarket tu dok balut present aku, aku sempat perhatikan suasana persekitaran supermarket tu..ramai org yg aku tgk dok kepit2 brg kt ketiak…ni musti kes kedekut nk kuar 20sen..ops!…tpi dlm ati aku rsa kesian…rsa mcm kejam plak biarkan pembeli bwk brg togel2 camtu…beli brg kt kedai runcit kampungan pon xder laa smpai kene kepit2 kt ketiak…haih…mcm ada something wrong senornya suasana camtu…n kempen yg dilaksanakan tu pon mcm ada yg tak kene…pd aku seolah2 stret tak kene tempat…sepatutnya ia menjadi budaya..tpi sebaliknya menjadi kempen yg org susah nk follow…mungkin ada yg ckp itu sekadar alasan tpi mmg ada yg tak kene lah!

Cuma aku nk komen, aku rsa kempen ni mcm gagal utk mencapai objektif..sbb apa?? sbb budaya membwa recycle bag tu sendiri masih tidak ditekankan dgn kuat…sepatutnya di samping promosi kurangkan penggunaan bag plastik, promosi budaya membawa recycle bag ketika berjln2 pon harus ditekankan…so secara tak langsung, para pengguna akan sentiasa ingat lah kan…sbb kita xleh plan samada kita beli barang atau tak ketika bersiar2..walaupon dlm ati  just nk window shopping tpi klu tetiba ada terbekenan di hati so beli jugok lah…kdg2 bila kita takde pilihan yg tidak digalakkan tu laa yg kita terpaksa pilih..ala2 kes darurat laa ni..hehhee…and 2nd thing kempen ni mcm agak gagal sbb ada pihak yg cheat!…sia2 jerlaa…patut dikenakan hukuman pd pihak2 yg cheat ni…kiranya itu adalah antara manifesto klu aku dilantik jdi pemimpin lah…ekekekekeee…so sila vote aku ok!!..taip VOGUE<jarak>CMA dan hantar ke nombor 999…undian terpantas akan memenangi sebuah recycle bag yg vogue bernilai rm5!!! wohoooooo!!! 🙂

Advertisements

Cosmic ball

May 23, 2009

skull

Tadi siang aku pegi teman kawan join bowling tournament..aku ni tidak lah begitu aktif sukan bowling ni….and last aku main bowling adalah setahun lepas di kuantan..sambil2 tgk kwn aku tu bertanding, sempat lah aku layan 3 games dan sempat jugak aku borak ngn soang brother yg jual peralatan sukan bowling ni..bagus tul brother tu menjawap segala kemuskilan haku..macam2 aku belajar berkaitan peralatan sukan bowling ni such as bola, bag, kasut etc..so aku nak share sket knowledge yg aku dapat berkaitan bola bowling yer..bola bowling ada 2 jenis yer adik2 sekalian..1st- reflective & 2nd-polyester…harga bola reflective around RM299 above and polyester RM189 above..ni harga di kedai bowling yg aku pegi tadi laa..ada mcm2 brand ball ni such as maxim, colombia 300, WD, AMF dan byk lagi…apa beza bola reflective dgn polyester???…bola reflective mempunyai teras besi (rupanya spt seketul besi sebesar penumbuk body builder)..jadinya bola akan bergolek dengan lebih laju n mantap…reflective tu peranannya mcm pemberat yg akan mempengaruhi speed bola ketika bergolek…bola polyester pon ada reflective tu tpi sket dan bukan berbentuk seketul…just mcm lapisan nipis besi pada dinding bola…bola masih boleh bergolek kalau takde reflective tpi kurang umppph laa..rupa kedua2 bola takde beza..tpi ada state kt bola tu jenis apa…masa layan game tadi aku pon tak hingat pkai bola jenis apa tpi mcm polyester jer..dan sekarang aku sedang mengalami kesakitan pd otot biceps and triceps..amik ko!!

Kalau la in future tetiba aku nk bgiat aktif, aku plan nk beli ball yg ada skull mcm gamba kt atas tu…baru nampak rock!!..dan senang sket skull tu nak jerkah kesemua pin utk jatuh…kompom sentiasa menang punya 🙂