Krabi ~ Day 3

December 12, 2010

Finally, akak cimcim rajin jugok untuk update cite psl krabi utk episode ke 3 pulok walau dah basi…ekekekek..harap2 ingatan akak ni masuk kukuh laa hendaknya…ayuh juragan!!

~ Day 3~

Hari ke 3 mak di krabi di mulakan dengan xtvt mandi-manda di pantai railay west pulok selepas penat island hoping bgai…walau mak stay di railay east, tpi beach’nyer tidak sesuai utk mandi manda…so kne laa jln kaki sikit dlm 10minit ke tempat yg ok sket utk berxtvt…so pagi2 lepas brekpas kami pon gerak lah..tpi b4 gerak tu, kami menikmati mat2 n minah2 salleh ber’rock climbing…inilah salah satu tarikan pelancong ke railay island…kat situ byk bukit2 yg sesuai utk dipanjat n mak tgk tak putus2 mat2 n minah2 salleh tu mengunjungi tempat utk memanjat tu..kebetulan tempat memanjat tu btol2 di sebelah resort yg mak duduk tu..so leh arr cuci mata tgk mcm2 aksi..ekekekekee…ntah apa yg best xtvt memanjat2 ni pon mak tatau..mak suka tgk jer..ekekekek…

cuci mata sat =)

Lepas cuci mata menghayati keindahan makhluk tuhan *smile* maka kami pon meneruskan ke misi yg seterusnya..tpi b4 that kami stop sebenar utk singgah melawat gua pulok…Gua Pranangnai namanya..nk masuk kne byr 40thb pp…takde apa pon dlm gua tu…ada kelawar jer laa tu pon sket jer…mula2 nk masuk tu scary jugok…mak tak pernah masuk gua u’olss…ekekekeke


inilah rupa di dalam gua…

Kemudian, kami pon meneruskan perjalanan ke railay west beach…ada track khas dari railay east ke west..so takyah risau yer…mmg kecik peha mak dok ulang-alik track ni siang mlm pagi ptg…tpi bila balik mesia, berat still sama gak!! owh!!!

hasil2 laut yg dihantar ke resort2 naik menatang ni laa…

track tu akan tembus di tepi Railay village resort

*tempat org2 kaya u’ols..nanges!!*

Railay west beach…

Sedang kami mencari2 port utk lepak, mak boleh plak gatal molot pi tanya harga tikar yg penjual2 dok jual kat tepi pantai ni..giler mahal 300thb tuuuu..pdhal 5hengget jer kt mesia..pastu penjual tu dok kejar mak ok!!..tpi mak wat muka garang ckp xnk beli tikar dia..terus penjual tu berlalu pergi…disebabkan mak dok ckp2 ngn penjual tu maka mak ketinggalan lah di belakang..kwn2 mak dh jumpo port utk lepak…msa nk smpai jer kt port tu, ada soang pomwan siam tegur mak ‘foot scrub miss..foot scrub..300thb only’…mak yg sedang ger-ger nk ber’foot scrub terus laa setuju..tpi bargain dlu laa so dpt lah 250thb…

begini lah xtvt foot scrub di tepi pantai..

akak free hair tu laa yg scrub kaki haku…

Sonok plak aku tgk diorg ni ber’bisnes di tepi pantai…ada yg jual buah, air tin, jagung bakar…siap ada service urut2 lagi…klu tourist mlas nk g ke spa so boleh urut2 kat tepi pantai tu jer..siap ada katalog bgai..harga murah sket jer dr kat spa…tpi xramai tourist yg aku tgk amik service diorg..maybe xbrapa selesa kot urut2 tepi pantai ni…aku just wat foot scrub n kwn2 aku wat back & shoulder massage…harga sila kawtim b4 setuju..klu tak sedap2 kne lanyak..tpi aku suka tgk cara diorg berniaga..modal kecil tpi sgt menarik perhatian…ntah kenapa aku takde mood utk mandi..aku just baring2 di tepi pantai sambil memerhati gelagat org ramai…ntah mcmana tiba2 suasana btukar menjadi ‘baik’…aku tgk perniaga2 ni sumo dok mengcangkung kt tepi…klu tak diorg lah bz kehulur kehilir…sblom tu aku perasan ada soang lelaki tanam mcm karung guni berisi air tin kt pokok sebelah port aku duduk tu..aku ingatkan dia nk bgi air tin tu sejuk..rupanya ada polis berlegar2 u’olsss…so diorg kne sorok laa brg2 yg diorg jual tu..klu tak kne tangkap…masa diorg dok mencangkung tu kesian plak aku tgk muka sekor2…sumo muka innocent…bila polisi2 tu blah, sumo aktif kembali…dr situ aku rsa mcm insaf plak tgk kesusahan diorg carik duit…huhu..kita yg bergaji tetap ni, sedap2 buang duit…owh!!

Selepas penat kwn2 aku mandi-manda so kami decide utk balik cz perut pon dh lapo…rehat dlm sejam gitu n pastu terus lunch..kami ni kami lunch kt restorant yg kami menginap tu..nama restorant tu The Rock restaurant..view lawa giler..btol2 kat puncak paling tinggi..hohohoh..cuma cuaca agak cloudy so tak nmpk laa view railay east dgn jelas..

aku tak paham kenapa restorant ni letak

2 straw pd setiap cawan..nk sruh kitaorg

habiskan cepat kot..ermm

Selepas perut kenyang, maka kami pon meneruskan xtvt mengambil gambo..view kat situ lawa gilerrr…mcm kat padang ragut rumput jer…tpi risau gak, kot2 tgolek plak cz beriya2 melompat utk mendapatkan posing terbaekkkkkkkkkkk..hihi

kanak2 riang!!!! 🙂

Dan selepas perut kenyang n hati senang, kami pon berbincang xtvt seterusnya…memandangkan seorg kwn aku ger-ger nk panjat viewpoint, maka yg lelain pon on lah..yeay, saat mencemaskan sudah tiba!!!

sedang meninjau viewpoint yg akan dipanjat…

muka tgh konpiden lagi..hehehe

One of my fren agak kerisauan cz dia tak bwk sport shoe plak..dh tu ngn suar pendek nyer…dia ckp klu track utk ke viewpoint tu adventure sgt, so tanak naiklah…aku plak dok bygkan, ada track cantik utk ke viewpoint tu…n masa kami otw ke starting point, kami bselisih ngn ramai tourist..dlm ati aku ingt diorg ni bru balik dr viewpoint gak ler..ramai jer berkaki ayam n siap pkai 2 piece lagi..hehehee..so aku pon ckp ler kt kwn aku ramai jer minah salleh bkaki ayam panjat viewpoint tu…hehehehe..dan..akhirnya kami smpai ke starting point utk ke viewpoint..jeng jeng jeng…hahhaahhaah

inilah starting point nyer!! tak koang pitam??

Aku rsa nk pitam bila smpai kt starting point tu..aritu tgk dlm youtube lain..mcm senang jer..tpi ni,haiyo!!!…terus kwn aku tu mendapat cacian krn memberi info yg salah!!…aku dh rsa kurang konpiden nk memanjat..dgn licin nyer..lagi mak scary..dh ler tinggi ok!!!…last2 kwn laki aku panjat dlu..diikuti lelaki yg kedua..pastu kwn aku yg bsuar pendek tu pnjat gak..n kwn aku lagi soang..n tinggal aku soang2 kt bwh nun..last2 ntah mana tenaga dtg, ngn aku2 pon panjat jugok!!!..giler mak tak percaya u’ols!!!…bru 10 kali panjatan, nafas dh mcm kerbau!!..yelaa aku dh lama tak exercise..stamina mmg kompom out…tpi sebab dh TERpanjat so terpaksa laa ku teruskan jua…ikut ati aku nk turun balik ok…dh ler kwn2 aku sayup2 ke atas..aku yg masih terkial2 terkangkang2 soang2…giler kne berhati2 ok!!…xleh nk panjat n pijak sesuka ati..giler kecut esp klu pandang ke bawah..owh aku xleh nk explain perasaan aku tika itu..bercampur2..menyesal ada, tak konpiden ada, kne fokus ada…bak kata org tua2, terlajak perahu boleh diundur, terlajak panjat?? rasain!!!..hahahhaa…n berkat pertolongan kwn2 akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…mak bjaya smpai ke viewpoint itu..lupa dh ketakutan n kesengsaraan ketika memanjat…rsa kagum giler ngn diri sendri..pfftttttttttttttt…start laa idung kembang kuncup..hahahahha

muka kesengsaraan..tobat mak tamau panjat lagiiii!!!

finally we reached the viewpoint!! wohooo!!

the view of railay island!! wohooo!!

tgk kt bwh org mcm semut jer..ekekekeke

Bila sumo org dh puas menikmati keindahan alam dari puncak bukit so kami pon berjalan pulang..act, di sebelah viewpoint ni ada lagun..kami singgah laa sat tpi kwn aku ckp air tgh surut so takde apa kt lagun tu..ingatkan ada laa tangga utk turun dr viewpoint tu cz kami xder jumpa sapa2 yg turun masa kami memanjat tu..n rupanya2 kami kne turun ikut laluan yg sama kami naik tu…..uwawawaaaaa…mak sengsara kembali!!!…ketaq lutut masa panjat tdi pon tak ilang lagi ni nk kne turun plak…uwawaaaa…kira mak paling slow laa masa naik n turun..dikedudukan tercorot gitu..sib baik ada kwn2 bantu..siap mak pasang instructor di atas and di bawah utk guide mak pijak kt mana..terimakasih koang!!!..hehehheee…n finally mak berjaya smpai ke daratan semula sambil bertanya ‘ada sijil tak panjat menatang ni??’..muhahhahahaa

Lepas tu, kami saja gatal ikut track yg disediakan..saja nk tgk apa yg ada kt hujung track tu..rupanya pranang beach ok!!…view lagi lawa…siap leh jln ker pulau2 kecil lagi cz air tgk surut time tu..hohohooo..tpi mak yg masing terkengkang2 ni tidak lah dpt nk enjoy sgt..sekadar memerhati keindahan alam..sobsob..tpi giler chantekkkk panorama kala sunset..owh!!!

pranang beach…

=)

ketika air naik…

Selepas puas menghayati keindahan pranang beach, kami pon pulang lah walau masing2 jln still terkengkang2 esp mak ni hah!!..hahaha…so mlm tu kami menikmati dinner terakhir di railay island..haruslah pulun…hehhhehee

yg panjang tu namanya ikan barracuda..

aku tatau apa nama melayunya..n takot plak nk try mkn..huhuh

slurpppp!!

our last dinner at railay

Dinner mlm tu special sket cz kami dilayan oleh tokey kedai..merasa dpt air free n kopok free…frenly sgt tokey restorant tu..dan selepas tawa ria kala ber’dinner, aku pon pergi laa layan massage plak..whole body gitu…ekekekee..tpi makcik tua yg xreti ckp BI laa plak yg mak dpt..haish…tpi takpelah asalkan longgar lah balik urat2 mak yg tegang giler dek kerana memanjat viewpoint ini…kwn2 yg lain dok lain tgk fire spinner..tpi kejap tu n pastu diorg pon balikkkkk n kami tido dgn nyenyak nyer akibat keletihan teramat esp aku lah…hahhahaha

End of the story for my 3rd day at krabi…see u guys in the next episode…don’t forget to catch me up back ok!!

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Advertisements

2 Responses to “Krabi ~ Day 3”

  1. alemeldin Says:

    masyaalaaaa.. kenafa la kaki ente berbulu laaaa…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: