Avatar is Awesome!

December 24, 2009

Hohohohooooooooo..ini review updata panas2 punya…baru jer aku layan sejam yg lepas…

Mula2 aku mcm tak brapa nk tgk movie ni..dh ler idung penyek cam idung ba*i..lagi ler aku geli-geli nk tgk..bila tanya kwn2 majoriti mcm x blah ngn movie ni…aku try bca review kt net, byk yg besh..besh movie 2009 laa, must see movie yadayadadaaaaaaaa…tpi aku susah nk percaya..so aku tidak ler brapa panas utk melihat..n ntah camne kwn aku ajak layan cite myspy..aku yg blur2 sotong ni polow jer laa sbb aku pon xder pilihan lain..sekali myspy punya show mcm tak sempat nk kejo so end up kwn aku main gamble beli avatar..aku pon polow laa tanpa byk bunyik..

Hah sekali tgk ko, mmg awesome! tidak syak lagi…aku bgi 4 1/5 bintang…spt biasa kita akan ditipu ngn cgi…aku suka cgi n paling penting aku suka morale of the story from this movie…let me list it down:

1. sayangi lah alam kita…kita hanya akan dapat menghayati keindahan alam sekiranya kita duduk dekat dgnnya..alam adalah kurniaan ilahi utk dilindungi…bukannya dinodai…manusia sanggup buat apa saja demi kepentingan peribadi

2. bersatu kita teguh..walaupon secara logiknya apabila panah btemu dgn mesingun, pasti panah akan kecundang..tpi sebenarnya, the power of united itu lebih powerful dari segala alatan yg ada…alatan itu hanya sekadar sokongan..

3. kita tidak seharusnya tunduk pd perkara yg tidak benar..walaupon kita dituduh sebagai pengkhianat tpi kita harus tau bezakan antara kepentingan sejagat dgn kepentingan peribadi…kita tak boleh dapat semua perkara dlm hidup..kne korbankan salah satu..harus bpegang pd prinsip…jgn mudah tpedaya dgn anasir yg cuba utk mengambil kesempatan ke atas kita..ingat tu kwn2!

4. kalau kita sayang alam pasti alam juga sayang kat kita…jgn smpai alam marah kt kita!! kita gak yg akan binasa..

Aku suka cara movie ni mgambarkan alam (kehidupan hutan) ..very fantastic and aku pon xtau nk letak istilah apa…rasa kecintaan pd alam itu sgt mbuak2…syggggggggggg sgt pokok2 yg beratus2 ribu tahun musnah sekelip mata..nk hidupkan pokok beratus2 thn tu memerlukan beratus2 tahun gak utk mbesar tpi nk meranapkan nyer, sekelip mata jer…jdi aku menyarankan supaya kita dapat lebih mhargai alam dgn bijaksana…dan mcm2 haiwan pelik digambarkan dlm movie ni..n haiwan2 nya sgt menakutkan dan super duper ugly..mcm corak2 kt kete drift pon ado…kuda diorg  mcm kuda kepang…badak sumbu ada mcm jentolak kt idungnya..helikopter diorg ada dua kipas (mcm kipas meja)…tdo kat dlm buaian pantai tu(siap leh cover whole body lagi)…bila nk bperang, sumo org akan pkai rambut pnjg n cekak kt dahi (utk menunjukkan rupa seorg pahlawan walaupon buruk)..hhehehee..itulah yg dinamakan imaginasi..we should think beyond!

**cite ni lagi besh dr 2012

**cite ni lagi besh giler100x compare ngn transformer yg bingit itu..ops! 🙂

Advertisements

4 Responses to “Avatar is Awesome!”

  1. syaiful Says:

    itu lah… ada sebahagian memuji cerita yg mana mungkin x boleh digambarkan sebagai raliti… sebingit2 cerita… bingit lagi cerita org yang hanya menilai cerita dgn hanya menonton sekali atau terpaksa menonton berbanding penonton yg ingin melihat perubahan evolisi sesebuah movie.. Nak tingok movie boleh lah dibahagi kepada beberapa katagori, antaranya 1)mmg minat 2) ingin tahu 3)isi masa lapang 4) tiada pilihan/terpaksa tonton 5)ikut kwn2 6) saja-saja buang masa kerana boring. lain2 boleh tambah sendiri… j\Jadi kalau nak compare cerita biarlah “apple to apple”… apa pon aku bangga lahir disektar 80an dimana idea movie hari ini tercetus dari cerita bingit dekad itu… renung2kanlah dan selamat beramal….

    • cmacun Says:

      tu dia kipas-susah-mati cite bingit mberikan komentar maha pedas tpi lazat!!..terima kasih di atas komentar jujur yg diberikan…lain org lain citarasanya…ahaks
      **gua saja mau bikin lu panazzzzzzz!!!…hahaahaa

  2. airpool Says:

    alah… aku pun hanya bg pendapat aku jek, sekurang-kurangnya ada gak suara yg meyulami komentar saudari. Dari hanya berpeluk tubuh membisu dan menanti hasil idea kreatif org2 seni ni…kalau best “boleh la layan” kalau tak best “layan kan je” huhauhauhauha

    • cmacun Says:

      ya! inilah semangat yg kita mahukan!!!
      hasil seni harus dilihat dari perspektif seni jugak..seni bukan sekadar untuk dinikmati tpi turut harus difikirkan sekali..mesej adalah perkara utama yg aku cuba cari utk setiap hasil kerja seni yg aku hayati 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: