Harapan?

September 30, 2009

Aku selalu mengharapkan situasi sebegini ketika bjumpa dgn doktor..

Doktor : Ok..cik makan semua ubat2 ni..and jgn lupa minum air byk2..krn air mbantu mlancarkan darah dan dpt menyebarkan ubat ke seluruh badan dgn pantas dan bkesan…lepas tu byk2 mkn icekrim utk redakan tekak yg bengkak tu..pastu kalau boleh makan byk2 buah limau krn vitamin c yg terdapat dlm limau dpt membantu meningkatkan pertahanan badan…n kalau bselera utk makan, jgn lupa mkn lamb kabshah sekali utk meningkatkan sensual gembira dlm diri cz bila ati kita gembira maka penyakit pon cepatlah sembuh…mkn lah apa2 yg boleh dimakan sbb mknan adalah supplement yg boleh membantu time kita tak sihat ni blalablabaaa

Tapi yg selalu aku alami adalah sebegini…

Doktor : Ok..cik mkn semua ubat ni..jgn tinggal satu ubat pon…pastu berehat secukupnya..

Aku: Berehat tu maksudnya tidur ke doktor?

Doktor: A’a laa..xyah wat keje apa2 arini….rehat jer

Aku: Ok ..(…smpai lebam lah aku tdo arini..kohkoh)

Koang nampak tak perbezaan di antara dua dialog di atas??  Aku rsa para doktor sekarang makin malas nk sebarkan additional info kpd patient..yelah, kita tak boleh nk harapkan mkn ubat jer utk sembuh…additional info tu perlu juga utk mbantu..lagi2 time2 sakit, otak kita akan stuck n  nmpk ubat tu shj utk bantu sembuh penyakit yg kita alami…dah sakit kan, otak pon xlarat nk berfikir mende2 lain…walhal additional info tu sgt2 bguna utk mbantu kita yg sedang sakit…ada antara kita yg tau and ada yg lupa and ada yg memang tak tau…mungkin aku seorg yg suka disembuhkan dgn cara biasa…aku tak suke mengharapkan ubat 100%…sbb dlu aku seorg yg sgt penakut utk mkn ubat…so klu demam tu aku lebih rela sapu air asam jawa kt dahi dari mkn ubat2 yg rasanya sgt yucks itu…hehehe..and setakat yg aku dh praktis selama hidup ini, penyembuhan dgn cara biasa ni bkesan lah jugak cuma lambatlah sikit hasilnya…

So di situ lah peranan yg para doktor harus mainkan…peranan doctor adalah sebagai consultant kpd pesakit..jadi haruslah consult dari pelbagai aspek supaya patient lebih bkeyakinan utk berusaha melawan penyakit walaupon sekadar demam..tidak hanya bgantung kpd ubat2an shj…byk mende di sekeliling kita yg boleh dipraktiskan utk melawan penyakit…demam pon boleh bwk maut tau 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: