Begging

July 9, 2009

Last week, aku tertengok cerita ‘Semanis Kurma’…tajuk diskusinya adalah ‘Lambat dapat zuriat’..tetiba aku rasa mcm skop diskusi itu besar sebenarnya…apa yg menarik perhatian aku adalah kata2 dari seorg caller…mamat tu bercite yg dia dh kawen selama 8thn and takde anak..tpi sekarang ni, isteri dia sedang mengandung 5 bulan and dari suara dia menggambarkan yg dia super duper excited nk dapat anak..biasalaa tu..dah lama menunggu n tiba2 tanpa disangka, rejki datang bergolek..harus laa super duper excited kan..dan part yg menarik sekali bilamana mamat itu kuarkan statement yg dia merayu kepada org2 di luar sana, kurangkan laa beri tekanan kepada org2 yg allah sedang uji ini..SILA LAH JAGA MULUT dari mengeluarkan statement yg menyakitkan hati org lain…spt isteri dia yg tertekan sgt bila kwn2/sedara mara etc yg sibuk bertanya bila nk dpt anak…smpai isteri dia pressure n taknak kuar umah, malu jumpo org etc…mamat tu kesian n sedih giler dgn isteri dia…sapa tak sayang bini kan…hehehe…mungkin pada sesetghn org ayat2 popular itu sekadar gurauan tpi sebenarnya tidak pd org2 yg sedang menghadapi ujian..statement2 tersebut sgt menyentuh kalbu esp org pomwan…org lelaki mungkin kurang sikit kot utk sibuk or bertanya2 soalan2 cepumas itu….org pomwan jerlaa yg molot mcm tut sikit…

Kesimpulan yg aku boleh buat, nasib setiap org tidak sama..dan setiap yg berlaku pasti ada sebabnya…usahlaa kita sibuk2 nak tau kalau setakat nk menyibuk melainkan kita ikhlas utk membantu bagi mengurangkan permasalahan org lain..tpi ramai antara kita yg lebih suka menyibuk dari membantu…ada org kawen cepat, tpi dpt anak lambat..ada org kawen lambat, dpt anak cepat dan ada org kawen cepat n dpt anak pun cepat..itu habuan masing2 laa..ujian hidup setiap org tidak sama dan kita hendaklah bersangka baik dengan perancangan allah…

Macam jugak isu org kawen lambat or tak kawen2…hanya empunya diri saja yg tau sebabnya..cthnya, seseorg itu kawen lambat sbb masanya belum tiba utk dia bertemu jodoh atau mungkin dia belum bersedia utk sebarang komitmen..spt seorg kawan aku, dia ckp dia selesa dgn kehidupan dia sekarang..buat apa dia pening kepala dengan perhubungan/komitmen yg belum tentu menjamin dia hidup selesa/tenang spt sekarang..silap2 hidup dia lebih huru-hara so adalah lebih baik dia maintain sebagaimana hidup dia sekarang ini…dan ada juga kwn aku yg dh lama kawen tpi taknak  anak atas alasan kekangan kewangan, time constrain and takut tak boleh commit as good parent to their children..ni ala2 pemikiran anita sarawak..hehehe…atau mungkin juga dia seorg gay/lesbo…hahahha..itu pon antara penyebab jugak seseorg tu tak kawen2 ok..zaman sekarang ni tiada yg pelik 🙂

Mcm movie yg aku layan last week…si hero tak nak kawen sbb dia takut dpt bini mcm mak dia…mak dia ala2 queen control..dia xnk hidup kne control…mcm ayah dia..kat opis ayat dia seorg ceo..sumo staff patuh pd arahan ayah dia..tpi di rumah, ayah dia mcm tikus..ikutkan aja ckp mak dia..langsung tak membantah..so dia xmoo jadi mcm ayah dia…ikut telunjuk isteri…tpi sebenarnya dia xpaham..ayah dia bukan takut dengan mak dia tpi sebenarnya ayah dia sayanggggg sgt and taknak rumahtangga berantakan klu dua2 berkeras…itu biasalaah senario hidup berpasangan..klu seorg jdi api, seorg lagi jadi air…mengalah bukan bererti kalah..mengalah utk kesejahteraan bersama..itulah erti hidup suami isteri…willing to sacrificed and share all your heart each other…selepas dia dgr explanation dr ayah dia baru dia mcm terbukak ati utk berkawen….ini satu lagi tabiat yg harus kita ubah ya…dh ler tak nak bertanya, pandai2 wat teori sendri…malu bertanya sesat jln…walaupon kita rsa sesuatu perkara itu kecik saja, tpi perbincangan dgn kwn, pasangan itu adalah penting…supaya decision yg kita buat tidak hanya berasaskan kepada 1 sumber sahaja…itu tidak baik utk kesihatan ok!!! Dan akhirnya mamat tu berkawen dgn awek cun giler…biasa laa movie…haruslaa hero n heroin muka yg ada value kan…siap ckp nyesal giler tak kawen awal2…hahhaha..alangkah bestnya klu realiti kehidupan kita seperti dlm movie or drama..hahaha

So akhir kata, aku pon nk merayu kat koang and diri aku sendri klu kita berhadapan dengan situasi seperti kes2 di atas, tak payah laa sibuk nk tanya2  yg boleh menyakitkan ati org lain..paham2 sendri sudah..setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya…dan setiap org tak kan lepas dari ujian dari yg Esa..dan kepada yg diuji, teruskan laa berusaha dan berdoa….insyallah smpai masa, pasti akan beroleh jua.. :))

Advertisements

2 Responses to “Begging”

  1. mAr Says:

    stujuuuu sgt akak… nk bt cane, kalu blom masanya.. myb rezeki dtg dr arah lain.. syukur seadanya…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: